Het is zaterdag 26 oktober en een zonovergoten dag. Alles is in gereedheid gebracht voor een dag met opbouw, activiteiten, zang en muziek. De 60-plussers zijn blij elkaar weer te zien en starten met een welkom van Roelof, waarna er tijd is voor koffie en met gebak.
Workshop
De dag zal staan in het thema van de liederen uit de liedbundel Wegen van de Heer. Maar eerst is het tijd voor een workshop ‘schapen drijven’. Er zijn 16 schapen en 3 schapendrijvers (honden), en 2 herders gekomen voor deze activiteit. Nu is het een kwestie van goed communiceren en samenwerken om de schapen de juiste kant op te krijgen. De deelnemers krijgen er plezier in, en het is prachtig om te zien hoe het samenwerken steeds beter verloopt.
Liederen
Na een heerlijke lunch is het tijd voor een themabijeenkomst over een aantal liederen en hun schrijvers. Na een aansporing van Bert over hoe waardevol de liederen zijn, vertelt Ed ons iets over de achtergrond van een aantal zusters en in welke omstandigheden ze leefden. Een lied kan zoveel meer tot hulp zijn als je weet wie het heeft geschreven en in welke omstandigheden die persoon was.
Helga Moe
Eén van de liederen die uitgelicht werd is een lied geschreven door Helga Moe (1889 – 1966) die meerdere liederen heeft gecomponeerd. We horen en zingen twee liederen die door haar zijn geschreven.
In haar lied uit Wegen van de Heer 265, ‘heb vertrouwen/geloof in God’ gebruikt Helga Moe de uitdrukking ‘de vele klippen van de ouderdom’. Klippen moeten we koste wat het kost vermijden. Wat zijn de klippen waarvoor we, met het schip van ons leven, moeten oppassen als we ons in de wateren van de ouderdom begeven?
Voorbeelden van dingen die een ‘klip’ voor je kan worden, zijn moedeloosheid, ontevredenheid, bitterheid en eisen hebben naar de ander. Door aan Gods woord vast te houden kunnen we bewaard blijven voor deze klippen en een veilige koers varen, ook als we ouder worden.
Ook schreef Helga het lied ‘Vrees niet voor wat gaat geschieden’ (Wegen van de Heer 289) die vaak gezongen wordt.
Helga Moe stond bekend om haar dankbaarheid, gastvrijheid en goede humeur. Ze vertelde zelf dat ze bij het ouder worden steeds meer werd ‘afgesneden’. Daarmee bedoelde ze dat er steeds meer dingen waren waar ze geen deel meer van kon uitmaken, vanwege haar fysieke gesteldheid. Maar ze kon het zeggen zonder bitterheid.
Hilda Broks
Hilda Broks was een jonge dame uit een vissersdorp in Noorwegen. In 1909, tijdens een opwekking in haar dorp, bekeerde zij zich samen met haar vriendin Olaug Lillevik. Ze maakten een belofte om volledig voor God te leven en bouwden een altaar van stenen als symbool hiervan. Hilda ging naar de handelsschool in Kristiania (nu Oslo), waar ze via haar broer bevriend raakte met Helene Høye. Helene introduceerde haar bij Bijbelstudies in het huis van Thorleif Hansen, waar Hilda diep geraakt werd door wat ze daar leerde. Ze raakte gefascineerd door Gods woord en nam deel aan verschillende Bijbelstudies.
In 1918 kreeg Hilda de Spaanse griep en haar gezondheid ging achteruit. Ze verbleef een tijd in een herstellingsoord, ze herstelde deels en reisde naar Bergen. Helaas verslechterde haar gezondheid opnieuw, en op 13 augustus 1920 overleed ze op 27-jarige leeftijd. Haar laatste woord waren ‘Jezus’.
Hilda schreef veel liederen die getuigen van een enorme geestelijke levensinhoud. Ze schreef over de kracht van gehoorzaamheid, verlossing door beproevingen en ziekte heen. We horen en zingen het lied ‘we moeten nog veel verder naar beneden gaan’ (WvdH 59) dat Hilda Broks schreef.
Samen zingen
Speciaal voor deze middag is ook Emma (22) uitgenodigd om iets te vertellen over hoe de liederen haar tot hulp zijn geweest. Ze zingt zelf vaak bij BCC-bijeenkomsten zowel lokaal als internationaal. Emma noemt dat het niet uitmaakt of je nou zangtalent hebben of niet, maar of we met ons hele hart menen wat we zingen, en daar hulp uit halen voor ons eigen leven. Dan krijgen de liederen een enorme waarde voor ons.
Iedereen van 60 tot 91 jaar zingt mee, wat versterkend om deze liederen op deze manier te mogen zingen. De inhoudsrijke liederen blijven in ons geheugen, en kunnen zo tot grote hulp zijn.
Alle teksten in het liederenboek bekijken? Maak een (gratis) account aan op: songtreasures
Meer weten over onze liederen en de achtergrond van de auteurs? ham.no