Tekst: Redactie
Foto’s: BCC Gelderland
Inleiding
In Johannes 17 vers:15 zegt Jezus dat we niet uit deze wereld weggenomen hoeven te worden, maar Hij bidt voor ons dat we worden bewaard voor de boze. Met deze Bijbeltekst begint de mentoravond op 25 september. We willen onze jongeren en kinderen bewaren voor dingen die hen kunnen schaden, door zelf een goed voorbeeld te zijn. Vanuit een goed en rein hart kunnen we ons inzetten voor de jongeren en kinderen, zodat zij weer op kunnen groeien tot mentoren voor de volgende generatie.
Jaarlijkse kick-off voor mentoren
Nu de activiteiten met kinderen en jongeren (ongeveer 120 van 3-18 jaar) na de zomerperiode weer gaan beginnen, zijn zo’n 80 kinder- en jongerenwerkers bij elkaar voor een kick-off. Het doel van deze dag is om met elkaar onze visie te delen over de inzet voor kinderen en jongeren. Vragen die naar voren komen zijn; Wat drijft ons? Hoe kunnen we de kinderen en jongeren op de beste manier tot hulp zijn? En hoe organiseren we onze activiteiten op een goede en veilige manier?
Deze avond is onderdeel van de basistraining sociale veiligheid van BCC Nederland voor kinder- en jongerenwerkers. Rina, die deze training verzorgt binnen BCC Gelderland, geeft met enthousiasme en toewijding uitleg aan de mentoren over de visie van BCC op kinder- en jongerenwerk. We krijgen praktische handvatten om een respectvolle omgeving te creëren waarin ieder kind zich veilig en gewaardeerd voelt.
Een veilige gemeente
Een veilige gemeente is geen vanzelfsprekendheid. Daarom hebben we duidelijke afspraken gemaakt die we actief uitdragen aan iedereen die met kinderen en jongeren werkt. Het beleid voor sociale veiligheid is allereerst gericht op preventie: het voorkomen of zo vroeg mogelijk stoppen van ongewenst en onacceptabel gedrag. Als gemeente staan we voor nultolerantie als het gaat om grensoverschrijdend gedrag of misbruik in welke vorm dan ook. Daarom moeten we erop voorbereid zijn om te handelen bij een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag. De kinder- en jongerenwerkers leren hoe ze om moeten gaan met signalen van dergelijk gedrag en ondertekenen ook zelf een verklaring waarmee ze de richtlijnen onderschrijven. Daarnaast heeft BCC Nederland vertrouwenspersonen aangesteld waar je terechtkunt als je zorgen hebt.
Samen aan de slag
Tussentijds wordt er in groepjes nagedacht over verschillende vragen, zoals: Wanneer is een activiteit veilig? Hoe herken je de grenzen van iemand? Hoe geef je grenzen aan? Aan het einde van de bijeenkomst werken de mentoren in hun eigen groepje verder, om wat ze hebben gehoord te verwerken tot een praktisch plan per doelgroep. Daarbij vullen zij ook een risico-inventarisatie in, waarbij ze denken aan fysieke veiligheid (bijvoorbeeld bij sport) en aan sociale veiligheid, zoals het voorkomen van buitensluiten en ander pestgedrag. Het leidt tot interessante gesprekken en een grotere bewustwording van de belangrijke taak die je hebt als kinder- of jongerenwerker.
Preventieve werking
Lydia is jongerenwerker voor 11- en 12-jarigen en organiseert (met enkele anderen) elke maand een speciale avond voor deze leeftijdsgroep. Tijdens deze avonden worden actuele thema’s besproken, zoals vergeving, reinheid en bezorgdheid. Naast het behandelen van deze belangrijke onderwerpen is er ook ruimte voor gezelligheid en spelletjes. Deze bijeenkomsten helpen de jongeren om een soepele overgang van de basisschool naar de middelbare school te maken, zodat ze goed leren integreren in de activiteiten en bijeenkomsten voor jongeren van BCC Gelderland.
Lydia:
‘Deze avond helpt mij meer bewust te worden van sociale veiligheid. Er gaat een preventieve werking vanuit. Zo leren we signalen te herkennen en welke acties je moet ondernemen als je bijvoorbeeld een ‘niet pluis’ gevoel hebt .’
Meer informatie
Lees meer over het beleid voor sociale veiligheid op website van BCC Gelderland op de pagina ‘Een veilige gemeente’.
Lees ook de beleidsdocumenten Beleidsplan voor veilig kinder- en jeugdwerk, Protocol seksueel overschrijdend gedrag en misbruik en Werkwijze vertrouwenspersonen BCC Nederland.
Hier zijn ook de contactgegevens van vertrouwenspersonen terug te vinden.
We zijn dankbaar voor alle (jong)volwassenen die zich met hart en ziel inzetten voor onze kinderen en jongeren.