Pasen: leven in opstandingskracht

Door: Redactie 

Al zo’n tweeduizend jaar vieren christenen het Paasfeest. Pasen markeert voor ons de belangrijkste gebeurtenis in de wereldgeschiedenis: Jezus Christus, de Zoon van God, stierf voor onze zonden, en stond op de derde dag weer op uit het graf!

Deze verrijzenis is het fundament van het christelijk geloof. Dit geloof geeft ons kracht om te leven als mensen die met hun hele hart aan God zijn toegewijd. Jezus Christus leeft, en Hij wil ook in ons hart leven, zodat we veranderen naar Zijn beeld! Zijn liefde voor ons is een grote reden tot dankbaarheid en wederliefde, en die zijn onze motivatie om als christenen te leven. Volgens de christelijke traditie herdenken we met Pasen zijn sterven en opstanding.

Paasviering

Als BCC Gelderland vierden wij de opstanding van Jezus op de eerste paasdag, waarbij er ook extra aandacht was voor de kinderen. Met behulp van beeldmateriaal en een vertelling van het paasverhaal op hun eigen niveau werd de geschiedenis tot leven gewekt, ondersteund door bijpassende kinderliederen. We knutselden samen en natuurlijk werden er paaseieren gezocht.

Op Paasmorgen volgden wij gezamenlijk de uitzending van de internationale conferentie van Brunstad Christian Church.  Deze conferenties vanuit Noorwegen bewerken eenheid onder leden over de hele wereld en zijn een geestelijke krachtbron voor iedereen die graag een volgeling van Jezus wil zijn. 

Traditiegetrouw zongen wij het “Paasmorgen”, een prachtig moment waarbij we extra stil staan bij het feit dat Jezus, onze verlosser, voor ons is opgestaan. Het lied begint met de volgende woorden: “De Paasmorgen stilt voor eeuwig het verdriet, zij heeft ons in de dageraad licht en leven gegeven!”

De kinderen tot 6 jaar luisteren geconcentreerd naar het paasverhaal.

Paasevangelie

De paasboodschap heeft een grote betekenis die we graag doorgeven aan de opgroeiende generaties. De afgelopen jaren heeft BCC Media zich ingezet voor de productie van content voor kinderen, met name animatiefilms over Bijbelverhalen. Ook de paasboodschap wordt op een eenvoudige en illustratieve manier uitgelegd in de onderstaande video.

Zie de Engelse video hieronder, de Nederlandse versie is te bekijken via BrunstadTV

Paasevangelie

De paasboodschap heeft een grote betekenis die we graag doorgeven aan de opgroeiende generaties. De afgelopen jaren heeft BCC Media zich ingezet voor de productie van content voor kinderen, met name animatiefilms over Bijbelverhalen. Ook de paasboodschap wordt op een eenvoudige en illustratieve manier uitgelegd in de onderstaande video.

Zie de Engelse video hieronder, de Nederlandse versie is te bekijken via BrunstadTV

Vernieuwd worden in je denken

Tijdens de Paasmorgen ontmoet ik Tineke. Als ik haar vraag wat Pasen voor haar betekent, vertelt ze hoe blij ze is dat we Pasen mogen vieren. Doordat Jezus naar de aarde is gekomen, is de weg terug gebaand naar de Vader. 

Ze zegt: “Ik ben dankbaar dat ik niet meer hoeft toe te geven aan de zonde, maar hulp krijg van de Heilige Geest. God wil dagelijks tot ons spreken en als ik hiernaar luister kan ik net als Jezus een overwinnaar zijn die goede keuzes maakt! “

Tineke spreekt ook over de levende hoop die we hebben en hoe die beloften speciaal voor haar bedoeld zijn. Ze gelooft dat je gedachten vernieuwd kunnen worden en dat je een nieuw mens mag worden.

“Als ik me open stel voor de Heilige Geest kan God me laten zien waar ik kan veranderen”

Tineke: Als ik me open stel voor de Heilige Geest kan God me laten zien waar ik kan veranderen.

De kracht van de opstanding

Ook Justin (54) volgt de uitzending van de internationale paasconferentie.

Hij vertelt: “De opstanding van Jezus laat zien dat alles mogelijk is. Zelfs als mensen het voor onmogelijk houden! Ook als je worstelt met zware gedachten over dingen die onmogelijk lijken, toont God door de opstanding van Jezus dat echt niets onmogelijk is. 

God heeft zo’n geweldige liefde voor ons dat er geen enkele reden is om bij de pakken neer te zitten. We kunnen altijd ons hoofd omhooghouden. Hoe meer we dit kunnen beseffen, hoe blijer we worden. Dit is enorm hoopvol!”. 

Justin: God heeft zo’n geweldige liefde voor ons dat er geen enkele reden is om bij de pakken neer te gaan zitten.

Paaskamp

Jongeren uit de hele wereld zijn afgereisd voor een internationaal paaskamp op Brunstad (Oslofjord Convention Center) in de week voorafgaand aan Pasen. Ook Nederlandse jongeren kunnen deelnemen, via vereniging Active, waarbij ze overdag activiteiten ondernemen, en ’s avonds bijeenkomsten hebben met geloofsverkondiging vanuit de Bijbel. De thema-avond op zondagavond gaat over ‘heiligmaking’ en is tevens de afsluiting van een wereldwijd Bijbelstudieproject dat begin dit jaar van start ging.

Lees ook: Message to the Romans: Bijbelstudieproject over heiligmaking

Tijdens de thema-avond van het paaskamp worden de jongeren meegenomen in de geschiedenis van Paulus en de eerste christengemeente, middels videoanimaties en zang en muziek. Foto: BCC Media.
Heerlijk weer om eieren te zoeken voor de kinderen.
Na de dienst is er gelegenheid om samen te lunchen en na te praten.