Ontmoet vier jongeren op het herfstkamp

Er hangt een prettige spanning in de lucht als ruim 3.600 jongeren zich verzamelen in het Oslofjord Convention Center, Brunstad in Zuid-Noorwegen. Ze komen uit 19 verschillende landen om een weekend samen door te brengen. Naast diverse activiteiten zijn er christelijke jeugdbijeenkomsten, een thema-avond en beleven ze van alles met vrienden uit de hele wereld.

Ook uit Nederland nemen ruim 350 jongeren deel aan het herfstkamp, dat eind oktober plaatsvindt. We hebben de verhalen van vier deelnemers uit de vier Nederlandse gemeenten verzameld voor een inkijkje in hun beleving van dit christelijke jongerenweekend, dat is georganiseerd door Brunstad Ungdomsklubb (Brunstad Jeugdclub).

Enkele deelnemers uit BCC Gelderland

Thema-avond ‘Wees een voorbeeld’

Een centraal onderdeel van dit jongerenkamp is een feestelijke avond met als thema ‘Wees een voorbeeld’. Deze avond vormt tevens de afsluiting van een 8 weken durend Bijbelstudieproject. Tijdens de thema-avond worden de deelnemers uitgedaagd om na te denken over hoe je een goed voorbeeld – een goede mentor of herder – kunt zijn voor de jongeren om je heen. Verschillende mensen delen hun persoonlijke ervaringen en benadrukken hoe waardevol een goede mentor in hun leven is geweest. Lees ook: Een voorbeeld zijn – wat betekent dat?

De thema-avond is een mix van woordverkondiging vanuit de Bijbel, interviews, panelgesprekken, muziek en zang, en interactieve onderdelen.

Meer dan 3600 jongeren uit 19 landen nemen deel aan het herfstkamp van Brunstad Ungdomsklubb (Brunstad Jeugdclub). Foto: BCC

Keuze uit verschillende activiteiten

De deelnemers hebben de keuze uit maar liefst 18 activiteiten, variërend van muziek en sport tot design, media en outdoor-ervaringen. De Nederlandse jongeren kunnen deelnemen aan de camps dankzij lidmaatschap bij Vereniging Active, die de recreatieve en sportieve activiteiten voor BCC Nederland verzorgt.

“Het begint bij de kleine momenten”

Nicolai tijdens zijn activiteit ‘Masterchef’

Nicolai (23) uit BCC Gelderland is met een groep tieners als begeleider (mentor) meegereisd naar het camp. Hij geniet ervan om te zien hoe de jongeren het naar hun zin hebben en nieuwe contacten opdoen in een positieve sfeer. Voor hem was de thema-avond een hoogtepunt:

“Het was een prachtige afsluiting van het ‘Wees een voorbeeld’ project dat we gezamenlijk hebben gevolgd. Het is van onschatbare waarde om al jong te begrijpen hoe je een voorbeeld kunt zijn.”

Een voorbeeld ben je niet alleen als iedereen het ziet, zegt Nicolai. “Het begint bij de kleine momenten, de situaties wanneer niemand kijkt – dat je dan ‘Nee’ zegt tegen verkeerde gedachten. Als je je daarin oefent, en je komt dan voor uitdagende situaties te staan, is de keuze voor het goede veel eenvoudiger.”

Dat houdt hem al jaren bezig, en hij neemt het dan ook heel serieus. “Hoe kan ik tot hulp zijn voor de jongeren om me heen als ik zelf nog zonde toelaat in mijn leven? Dit besef helpt me alert te zijn en dicht bij God te leven.”

Lees meer over de deelnemers uit drie andere gemeenten op: