“Een onvergetelijk SummerCamp” zomer 2023 

Circa 5300 jongeren uit 35 verschillende landen reisden in de dagen voor 25 juli af naar het Noorse Melsomvik om samen het Summercamp te beleven. Wat spreekt deze duizenden jongeren aan om naar zo’n camp te reizen? 

Je zou kunnen denken dat dit komt door de grote verscheidenheid aan activiteiten waaraan ze kunnen deelnemen. En dit zal veel jongeren zeker aanspreken, maar de voornaamste reden voor de meeste jongeren is om samen het christelijke geloof te beleven met jongeren vanuit de hele wereld. En daar bieden de camps, georganiseerd door Brunstad Ungdomsklubb – BUK (Brunstad Jeugdclub), volop gelegenheid voor.

 De zaal is tot de laatste stoel gevuld tijdens één van de opbouwende bijeenkomsten. Foto: BCC 

Geen moment om je te vervelen

De organisatie zet alles op alles om het goed te maken voor de jongeren, door een veilige omgeving te bieden en aan te sluiten bij de verschillende interesses. De camps hebben een grote waarde voor de sociale en persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Zo is er een breed activiteitenaanbod, waardoor ze zich geen moment hoeven te vervelen. In de avonduren zijn er twee jeugdsamenkomsten, een opwekkingsamenkomst, een zomerconcert en een thema-samenkomst met Bijbelonderwijs op hun eigen niveau. Overdag hebben de jongeren de tijd om deel te nemen aan een activiteit van eigen interesse: van sportieve activiteiten als voetbal, badminton en watersport tot activiteiten voor de creatievelingen, zoals tekenen, bloemschikken of muziek maken. 

De jongeren verzamelen zich voor een openingsceremonie op het plein voor de zaal. Foto: BCC 

De camps: een hoogtepunt voor iedere deelnemer 

De Nederlandse jongeren kunnen deelnemen aan de jongerenkampen door ervoor te sparen via Vereniging Active. De camps zijn een hoogtepunt voor de jeugdgroepen, en er wordt dan ook alles in het werk gesteld om er een onvergetelijke ervaring van te maken. Het hoofddoel is dat de jongeren Jezus leren kennen, zowel door de Woordverkondiging, als door het voorbeeld van andere jonge christenen. Dat is ook het doel van het mentorwerk dat verricht wordt in de lokale BCC-gemeenten, waarbij jongvolwassenen activiteiten ondernemen met tieners en samen met hen toeleven naar de camps. 

Harten bereiken met het Woord 

De avondsamenkomsten, waaronder de thema-samenkomst, zijn erop gericht om de harten van de jongeren te bereiken met het Woord van God. Door middel van een interactieve spelshow, een video over discipel Petrus en een panelgesprek met verschillende jeugdwerkers en internationaal voorganger Kåre J. Smith worden de jongeren aangemoedigd om hun geloof in het dagelijkse leven in de praktijk te brengen en om te leren van de liefde die Petrus had tot Jezus. 

Kåre J. Smith: “Petrus hield enorm veel van Jezus. En er was een tijd dat veel discipelen Jezus niet langer wilden volgen.” Hij leest voor uit Johannes 6: 67-68: “Jezus dan zei tegen de twaalf: Wilt u ook niet weggaan? Simon Petrus dan antwoordde hem: Heere, naar wie zullen wij heen gaan? U hebt woorden van eeuwig leven.” 
Tijdens de thema-samenkomst horen de jongeren o.a. over Petrus, die een zeer grote liefde had tot Jezus. Foto: BCC 
Jongeren luisteren aandachtig tijdens een van de vele opbouwende bijeenkomsten. Foto BCC 
 De groepsleiders bij de thema-avond krijgen allemaal een andere puzzel om op te lossen. 

Jacqueline (22): 

“Het is zo mooi om hier te mogen zijn en dit samen met de meiden te beleven. We doen allemaal hele coole activiteiten, en daarnaast kunnen we met elkaar praten over wat we op de samenkomsten horen en wat ons heeft aangesproken.  
Bijvoorbeeld op de thema-avond kwam naar voren dat je leven een ‘puzzel’ is en dat je het plaatje niet bij een ander kan afkijken, het is voor iedereen anders.  God wil ons leren op Hem te vertrouwen en de route te nemen die Hij voor mij persoonlijk klaarlegt.” 

Jacqueline (tweede van links); God wil ons leren op Hem te vertrouwen.

Jongeren vormen groepen rond kampvuren op het terrein van Brunstad (Oslofjord Convention Center) om samen te zingen. Foto: BCC 

 

Vanuit Nederland reisden 426 jongeren af voor het BUK SummerCamp. Sommigen zijn er al jaren bij, voor anderen is het de eerste keer.

“Dit was mijn eerste camp en ik heb meegedaan met de activiteiten; watersport, kleimodelleren en badminton. Het badminton was het allerleukste. Eigenlijk was alles echt zó vet! Het is zo mooi om samen met mijn vrienden én met mensen van over de hele wereld activiteiten te doen.’ 
Dat wij als vrienden voor elkaar en met elkaar hebben gebeden heeft het meeste indruk op mij gemaakt, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het was heel mooi en helpt mij om 100% in God te geloven.” 
Op de woensdagavond na de thema-samenkomst organiseerde BCC Groningen de Arena Games; een spelshow waar zo’n 300 jongeren uit alle internationale gemeenten aan deelnamen. De overige 5000 jongeren konden als toeschouwer op de tribunes plaatsnemen.  

Nederlandse inzet voor de camps 

Bij de organisatie van het camp krijgen gemeenten uit meerdere landen de mogelijkheid om verschillende onderdelen te verzorgen.  Zo heeft de jeugd uit BCC West-Nederland vele uren geoefend voor een openingsshow, en zorgden BCC Twente en BCC Groningen voor de organisatie van spelshows en outdoorgames.  

BCC Gelderland mocht de finaleshows organiseren. Daarvoor was van tevoren een grote inzet geleverd door de deelnemers van dit camp. Wekenlang was er voorpret door het instuderen van een vlaggendans en het oefenen van een muziekstuk door de ‘fanfare’.    

Meer lezen? Zie het verslag van het camp op de site van BCC Nederland