Een kijkje bij onze dankbare en actieve zestigplussers

Tekst: Hennie en Piet 
Foto’s: Agaath

In het buitengebied van Terwolde, tussen weilanden, akkers en houtwallen, ligt de gemeenteplek van BCC Gelderland. Woensdag 25 oktober kwamen daar ongeveer veertig 60-plussers van BCC Gelderland bij elkaar voor een actieve ochtend, waarbij we elkaar bemoedigden in het geloof.

Behoefte om opgebouwd te worden in het geloof.

Na de ontvangst met koffie en gebak, keken we  een toespraak terug van Kåre Smith tijdens de Herfstconferentie op Brunstad in Noorwegen. We merken dat we behoefte hebben om opgebouwd te worden in ons geloof, en zo’n toespraak is een basis om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te bemoedigen en vermanen zodat we niet verslappen in het geloof naarmate de jaren verstrijken. 

De toespraak spoort ons aan niet te verslappen in het geloof.
Samen zingen en bewegen op een Zuid Afrikaans lied.
Tijd om samen te praten tijdens de lunch.

Enthousiast en dankbaar voor Brunstad

Na de gezamenlijke  lunch en leuke bewegingsactiviteit, nam Hans ons mee op zijn reizen naar Brunstad. Brunstad (nu Oslofjord Convention Center) is de plek waar BCC sinds 1956 internationale conferenties organiseert, en is gelegen aan de Oslofjord in Noorwegen.  Velen van ons zijn er jaarlijks meermaals geweest, om deel te nemen aan conferenties die zo’n positieve en krachtige invloed hebben gehad op onze levens. 

Hans (71) is een van de eerste Nederlanders die vanaf zijn kindertijd (al in 1958) de conferenties in Brunstad bezocht, samen met zijn ouders en zusjes. Hij liet ons foto’s van Brunstad en zijn reizen ernaartoe in die meer dan 60 jaar zien en vertelde van zijn belevenissen. Het was indrukwekkend om de ontwikkeling van Brunstad te zien: van een primitief kampeerterrein in 1958 met buitenwc’s in hokjes boven een ton, die elke ochtend geleegd moesten worden, tot nu goede en functionele verblijfsaccommodaties voor alle deelnemers. De conferentiezaal is ook veranderd van een zaal zonder vast dak, naar een modern conferentiecentrum. “Maar nog steeds klinkt daar dezelfde boodschap,” vertelt Hans. “De boodschap om met je hele hart voor God te leven is in al die jaren niet veranderd. Maar de boodschap heeft míj wel veranderd!” 

En dat ervaren we allemaal. Hans’ presentatie maakt ons dan ook enthousiast om ervoor te zorgen dat we – binnen de mogelijkheden die we hebben – naar Brunstad reizen voor de conferenties. 

Hans (71) en zijn oude bandrecorder : “de boodschap heeft mij veranderd”.
Wat betekent deze plek veel voor ons, onze kinderen en kleinkinderen! 

De handen uit de mouwen

Als zestigplussers komen we ook op de vrijdagochtenden regelmatig bij elkaar, om aan de slag te gaan met het onderhoud van het terrein en gebouw van BCC Gelderland in Terwolde. Dat doen we met dankbare harten, om onze tijd en krachten nuttig in te zetten voor de gemeente: of het nu gaat om de schoonmaak, tuinonderhoud of technische klussen.

Twee doorgewinterde techneuten zijn op 27 oktober bezig met de afvoer van een afwasmachine. We vroegen een van hen, Hans (79), wat hem dreef om op vrijdagochtend onderin een afwasmachine te kruipen. Hij antwoordde dat hij dit deed omdat het nodig was, maar vooral ook om samen te zijn met de anderen, want samen klussen is veel leuker. Dik (74) grapte: “Ja, want twee zijn beter dan één, als er één valt kan de ander hem overeind helpen, dat staat in de Bijbel” (Prediker 4 vers 9 en 10) en dit bedoelde hij toch ook serieus: zeker voor degenen die wat ouder zijn is het van toepassing.

Hans en Dik bezig met de apparatuur.

Extra bijzondere helpers

Victor (17) komt deze werkochtenden vaak met zijn opa en oma mee. Hij heeft een speciaal plekje in de maatschappij en zeker ook in de harten van de zestig plussers. Hier kan hij volop meewerken en voelt hij zich helemaal thuis. Hij geniet, zeker ook van de koffiepauze en de appelflappen. Hetzelfde geldt ook voor Olaf (36) die expert in harken is en anderen daar graag advies over geeft.

Ochtenden als deze zijn momenten waar we telkens naar uitkijken. In alles staat onze liefde voor Christus en zijn gemeente centraal, dat is onze drijfveer. Daarvoor worden we graag een beetje moe, en als het weer tegenzit, ook weleens nat – maar altijd gaan we weer voldaan naar huis. 

Victor (links) heeft een speciaal plekje in de maatschappij en is trots dat hij mag meehelpen.
Olaf (rechts) geeft graag advies over harken en vegen.
In de pauze genieten iedereen van de koffie en appelflappen.
In de pauze genieten iedereen van de koffie en appelflappen.