De doop: Jongeren kiezen voor een nieuw leven met Jezus

Tekst: Gerda
Foto’s: Nicolai en Franciska

Het is een feestelijke dag voor de hele gemeente wanneer jonge mensen laten zien dat ze een belangrijk levensbesluit hebben genomen. Deze keer zijn het veertien jongeren, variërend in de leeftijd van zestien tot vijfentwintig jaar, die zich willen laten dopen.

De doop

Binnen BCC zien we de doop als een belangrijke bevestiging om aan God en mensen te laten zien dat je een verbond met God bent aangegaan en gelooft in de kracht van Jezus’ opstanding (Romeinen 6:3-4). Voor ons betekent de doop dat je ervoor kiest om niet langer voor jezelf te leven, maar om een nieuw pad te volgen: je bent een leerling van Jezus geworden. Door de doop maak je op een persoonlijke en zichtbare manier kenbaar dat je deze keuze hebt gemaakt.

klik hier om meer te lezen over de doop in onze geloofsgrondslag

Voorbereiding op een belangrijk getuigenis– 

Eerder deze week is er een speciale avond geweest met de dopelingen en enkele jongerenwerkers. Bij één van deze mentoren thuis spraken de jongeren over de betekenis van de doop en over hun besluit om met hun hele hart voor God te leven. Deze avond is voor de groep enorm bemoedigend geweest en een bevestiging van de ingeslagen weg. Zowel op de voorbereidende avond als op deze zondag is er gelegenheid voor de dopelingen om hun hart te luchten.

Persoonlijk getuigenis

Nynke (18): “Ik laat me dopen omdat ik graag mijn besluit vast wil slaan om helemaal voor God te leven. Voor mij is dit ook een grote slag tegen twijfel en de aanklager, want ik weet dat ik voor God wil leven. Het is voor mij ook een nieuwe start; vanaf nu zal het anders gaan. God heeft de volledige leiding in mijn leven, ik sta voor zijn aangezicht en niet voor dat van de mensen. ”

Voor Hielke (22) is het nooit een vraag geweest of hij zich zou laten dopen, en nu de gelegenheid zich voordoet sluit hij van harte aan. “Ik wil volledig een discipelleven leven en het oude leven achter me laten. Ik zie om me heen mensen die met heel hun hart voor Jezus leven, mensen die ervoor gekozen hebben om hun eigen wil op te geven, mensen die daardoor gelukkig zijn. Dit leven wil ik voor mezelf ook, en doordat ik me nu laat dopen is het voor iedereen duidelijk dat ik deze keuze gemaakt heb.”

“Door Gods Geest kreeg ik kracht!” klinkt het lied van de dopelingen

Levend voor God

Voorafgaand aan het dopen is er een bijeenzijn waar Romeinen 6 centraal staat. “Zo dient ook u uzelf te rekenen als dood voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus.” Naast de getuigenissen van de dopelingen horen we verschillende jongerenwerkers met een aansporing.

Na de samenkomst verzamelen we ons buiten rondom een zwembad dat voor de gelegenheid opgezet is. Een voor een worden de jongeren gedoopt door onderdompeling in het water, in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Een zichtbaar getuigenis dat de oude gezindheid is afgelegd en de nieuwe gezindheid is aangedaan. 

We zijn dankbaar dat we zo’n groep jonge mensen hebben die weloverwogen en met volle overtuiging kiest om van Jezus te leren en Hem te volgen! Een dag als vandaag is voor ons allemaal een aansporing om ons discipelleven met ernst te leven.